Ik heb Dyslexie! Hoe verder?


  • Moeilijkheden met gesproken taal?
  • Moeilijkheden met lezen?
  • Moeilijkheden met geschreven teksten?

Iedereen kan een aantal van deze punten bij zichzelf en bij kinderen herkennen. Dat betekent niet dat elk kind dyslectisch is. Iemand die dyslectisch is heeft een aantal van deze kenmerken en hierdoor wordt het leren moeilijker en blijven de leerresultaten achter. Als u verschillende kenmerken herkent, is het mogelijk dat u of uw kind dyslectisch bent/is.

  1. Dyslexietest
    Het laten afnemen van een dyslexietest is daarna dan de eerste stap. Op deze  site vind u contactgegevens waar het afnemen van een dyslexietest mogelijk is.
  2. Ouders/verzorgers en de school
    student climbing booksDyslexie is geconstateerd en een dyslexieverklaring is afgegeven. Ontzettend prettig voor het kind die gewoon dyslexie heeft en dus niet dom is. Ook prettig voor ouders/verzorgers om te weten. Een bevestiging dat zij niets fout gedaan hebben. Maar dan?Een dyslexieverklaring is een rapport waarin de orthopedagoog of de psycholoog, die deze test heeft afgenomen zijn of haar bevindingen noteert. In de dyslexieverklaring staat ook opgenomen het type dyslexie en met welke hulpmiddelen uw kind op school ondersteund zou kunnen worden. Een gesprek met de leerkracht van uw kind is dan de tweede stap. Tijdens dat gesprek wordt besproken wat het beste is voor uw kind. Waar heeft het dyslectisch kind recht op tijdens de lessen? En tijdens de toetsen/repetities? Wat kunt u zelf thuis doen of laten doen aan begeleiding?Kortom een behandelplan wordt voor uw kind vastgesteld, zodat de kans op het goed, maar vooral ook plezierig doorlopen van de school vergroot wordt.
  3. Thuis
    Extra oefenen thuis is voor dyslectici belangrijk.ik-heb-dyslexie2
    Dit oefenen kan in eerste instantie het beste gebeuren met een professional.
    Klik hier voor personen en instanties die deze begeleiding bieden.